Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Achille Mbembe

filosoof, historicus

'Over ras en racisme kan alleen worden gesproken in een taal die onvermijdelijk tekortschiet’, zegt Achille Mbembe in Kritiek van de zwarte rede. Het boek, onlangs in het Nederlands vertaald, beschrijft de geschiedenis van de slavernij en bespreekt hoe we moeten denken over racisme, gelijkheid en ongelijkheid. Wat betekent het om gereduceerd te worden tot neger? Mbembe beschrijft hoe de naam 'Neger' van meet af aan was bedoeld om de aldus genoemde tot ding te maken en te kleineren. De naam kon 'verstikken, wurgen, amputeren en ontmannen.'
Mbembe (1957), is een Afrikaanse filosoof en politicoloog. Hij zoekt in zijn werk naar manieren om Afrika te beschrijven vanuit haar eigen perspectief. Hij wil af van westerse modellen en interpretaties die antropologen op Afrika los laten.
In On the Postcolony bespreekt Mbembe het idee dat in het Westen bestaat over Afrika. In het dagelijks, maar ook in het academisch, taalgebruik zit dit idee vast aan allerlei clichés, die voortkomen uit angst en fantasie.
Mbembe haalde in 1989 zijn phd in geschiedenis aan de Sorbonne in Parijs en was als docent verbonden aan verschillende Amerikaanse universiteiten.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.