Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Denker des VaderlandsMarli Huijer is vanaf april 2015 Denker des Vaderlands. Daarmee is zij de derde denker die deze rol vervult, na Hans Achterhuis en René Gude. De eretitel is een initiatief van Filosofie Magazine, Stichting Maand van de Filosofie en Trouw.

Daan Roovers (hoofdredacteur Filosofie Magazine): ‘Wij zijn heel blij met Marli Huijer als de eerste vrouwelijke Denker des Vaderlands. Ze spreekt en schrijft over een breed scala aan onderwerpen, zoals tijd, discipline en technologie. Huijer is, als kritisch geweten, een enorme aanwinst voor het publieke debat in Nederland.’

Huijer werd opgeleid tot huisarts en filosoof, is lector filosofie aan de Haagse Hogeschool en bijzonder hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de invloed die nieuwe technologieën hebben op hoe we tijd opvatten en ermee omgaan.

De afgelopen jaren publiceerde Huijer een reeks toegankelijke filosofische boeken, waaronder Discipline (2013), waarin zij stelt dat we discipline ten onrechte associëren met onvrijheid. Juist in een tijd waarin een overvloed aan mogelijkheden leidt tot stress en besluiteloosheid, dient discipline als instrument om erachter te komen wat je waardevol vindt. Discipline helpt je op die manier het beste uit jezelf te halen. Eerder ging Huijer in Ritme (2011) op zoek naar het juiste leefritme in de huidige 24-uurs maatschappij. Er is steeds minder sprake van gezamenlijke leefritmes, wat een ontwrichtend effect kan hebben op maatschappelijke verhoudingen. Huijer onderzoekt welke nieuwe vormen van ritmiek we kunnen ontwerpen die beter aansluiten bij de eisen van de moderne samenleving. En samen met filosoof Frank Meester toonde zij in Goudmijn van het denken (2012) dat zowel eeuwenoude als recente filosofische ideeën van grote waarde zijn voor de beroepspraktijk en actualiteit.

Van 2015 tot 2017 is Huijer Denker des Vaderlands. In deze periode schrijft zij maandelijks een column voor Filosofie Magazine.

Lees een interview met Huijer.


Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.