Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Filosofie Nacht 2014: G8 van de filosofie


De Filosofie Nacht van 18 april 2014 was een groot succes en stond in het teken van de G8 van de Filosofie. Acht grote denkers spraken deze avond over de grote problemen van deze tijd: Peter Sloterdijk, Damon Young, John Gray, Zygmunt Bauman, Benjamin Barber, Markus Gabriel, Aziz al-Azmeh en Sophie Oluwole. Zij spraken onder andere over politieke structuren, het belang van onderwijs voor de volgende generatie, (medische) technologische veranderingen en privacy. Omdat naast daadkracht ruimte moet komen voor denkkracht.

'Vooruitgang' was een belangrijk overkoepelend thema tijdens de G8 van de Filosofie. Technologische vooruitgang, wetenschappelijke vooruitgang, economische vooruitgang. Maar wat betekent 'vooruitgang' eigenlijk en is 'vooruitgang' nastrevenswaardig? Niet alleen zijn concrete probleemstellingen onder de loep genomen, ook fundamentele begrippen als 'waarde' en 'nut' zijn ter discussie gesteld. De filosofische top streeft niet alleen naar het vinden van antwoorden maar is er tevens op gericht ruimte te creƫren voor kritiek. Vanuit dit idee hebben de acht grote filosofen publiekelijk de koppen bij elkaar gestoken, met het oog op de toekomst. Wat is de rol van het onderwijs? Op welke manier verhouden mens en techniek zich tot elkaar? Hoe ziet de toekomst van de democratie eruit?

Lees hier verder


Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.